Klassiska lunchrätter

Klassiska lunchrätter

Lunch, måltiden som går att göra nästan vad man vill med. Lunchdejt, lunchträning, matlåda i personalrummet eller en stund för dig själv. Kanske även en promenad? Lunchen är för många en välkommen paus under arbetsdagen, men den klassiska lunchrätten kan se olika ut från person till person. Detta beror bland annat på yrke, var man bor i landet och givetvis hur stort matintresse man har även om klassisk husmanskost och rätter med pasta är det större delen av vad svenskar väljer i första hand.

Lunch, vad är trendigt i Sverige?

Att just husmanskost och pasta är favoriter till lunch för svenskar är inte förvånande. Det är rätter som ofta mättar bra och länge, vilket ger energi under hela dagen och gör att du orkar med vardagsstressen. En växande trend är dock food trucks, en amerikansk idé som innebär en typ av snabbmat som tillagas och säljs från ombyggda skåpbilar. I dessa kan man ofta hitta autentiska smakupplevelser från jordens alla hörn.

Andra rätter som ligger högt på lunchlistan är fisk och skaldjur. Gärna i svensk- eller skandinavisktappning, men också tapas är populärt till lunch. Även vegetariska rätter fortsätter att öka i popularitet då många svenskar gärna vill äta hållbart och väljer rätter som har låg klimatpåverkan. Vegetariska alternativ är idag så pass vanligt att de, enligt en resesida, högst rankade lunchrestaurangerna i Stockholm alla benämns som bra för vegetarianer. Många restauranger erbjuder också alternativ för den som vill äta gluten- eller mjölkfritt.

Matens effekt i kroppen

Brukar du, en stressig dag, välja att hoppa över din lunch? Det är du i så fall inte ensam om. Enligt en undersökning av Fazer food services brukar ungefär var tredje svensk hoppa över lunchen mer än en gång i veckan. Den vanligaste orsaken till detta är just stress. Att hoppa över lunchen har dock flera negativa effekter.

Man brukar säga att frukosten är dagens viktigaste mål, men lunchen är minst lika viktigt. Att hoppa över lunchen kommer gör att blodsockernivån faller, vilket i sin tur (som lindrigast) kan orsaka både koncentrationssvårigheter och dåligt humör. Människans förbränning är också som högst mitt på dagen så att äta ett större mål mat till lunch passar den naturliga klockan i våra kroppar. En måltid mitt på dagen kommer också gör att du slipper sötsug på eftermiddagen.

Lunch nu och i framtiden

Om vi tittar på de trender som gäller för lunch idag ser vi en tydlig ökning av vegetarisk mat, men också en stor ökning av rätter tillredda med ekologiska, svenska och närproducerade råvaror. Dessa trender tros öka och kanske till och med bli det självklara valet i takt med att vår egen medvetenhet om både livsmedel och miljö ökar. Vad de olika ingredienserna har för effekter i kroppen har också blivit en viktig punkt för många lunchätare i Sverige. Vissa letar efter mat som piggar upp, medan andra vill att maten tillreds med råvaror som minskar stress. Ett klokt val i ett samhälle där 29% väljer att skippa lunchen.