Klassisk brunch

Klassisk brunch

rdet brunch är en sammanslagning av de engelska orden ”breakfast” och ”lunch”. Att äta en lite större måltid istället för dagens två första mål har under de senaste åren blivit ett populärt helgnöje. Att bruncha är ett informellt och okomplicerat sätt att äta. Måltiden begränsas inte utav något egentligt klockslag utan brukar serveras i gränslandet mellan sen förmiddag och eftermiddag. En klassisk måltid av det här slaget är lagom mättande och består av många små rätter. Det finns inga måsten som begränsar måltiden, den kan anpassas efter tycke och smak.

Brunch – en hundraårig historia

Man tror att brunchen uppstod för cirka 100 år sedan och att den har sitt ursprung i England. Själva ordet omnämndes för första gången i tidningen Hunter’s Weekly 1895, då föreslogs den som ett bra alternativ till den traditionella söndagslunchen. Från början var det den välbeställda överklassen som åt brunch. De satt länge vid bordet och njöt av en mängd rätter. De här tillställningarna var relativt formella, man skickade till exempel ut särskilda inbjudningar till gästerna.

I USA började man äta brunch under 1930-talet. Det var stjärnorna i Hollywood som bidrog till måltidens nyvunna popularitet och spridning. När kom brunchen till Sverige? Det var den svenska militärmakten som banande väg för dagens svenska brunchande. Under 1900-talet erbjöds de värnpliktiga en måltid som man kallade för ”förstärkt frukost”. Denna serverades på lördagar och söndagar i alla svenska militärmatsalar runt klockan nio och var tänkt att ersätta dagens två första mål. Den moderna brunchen började bli alltmer vanlig under 70-talet.

Klassiska rätter på brunchbordet

Det finns som sagt inga måsten när det kommer till innehållet på brunchbordet. När man äter en brunch på restaurang så varierar rätterna beroende på restaurangens inriktning. En USA-inspirerad diner har inte samma typ av utbud som en grekisk eller asiatisk restaurang. Det finns dock en rad smårätter som är starkt förknippade med måltiden.

Många anser att ingen brunch är fullständig utan pannkakor. Ofta serveras dessa på amerikanskt vis med lönnsirap. Ägg i olika former är en annan klassiker på brunchbuffén. Eggs Benedict stod på menyn under de ursprungliga bruncherna i England. Charkuterier, ostar och olika brödsorter är annan vanlig brunchmat. Till detta intar man ofta klassiska frukostdrycker. Färskpressade juicer, smoothies, the, varm choklad eller kaffe är typiska på brunchbordet. Även mer festbetonade drycker som mimosa eller bellini är förknippade med måltidsformen.

Brunch – en måltid som passar alla

Sammanfattningsvis så går det att konstatera att brunch är en måltidsform som passar de flesta. Det är ett enkelt sätt att träffas på där måltiden kan anpassas efter individuella smakpreferenser och, i många fall, efter eventuella fall av matrelaterade intoleranser. Det är en informell måltid som kan avnjutas tillsammans med flera generationer. Barnfamiljen kan enkelt plocka ihop en mattallrik även till mer kräsna små finsmakare. Brunchen omgärdas inte heller av måsten som speciella sittningstider. Den kan lika gärna serveras direkt vid bordet som i bufféform. Tack vare det stora utbudet av olika rätter kan såväl den som gillar stadig mat som den som föredrar hälsosamma lätta rätter komponera sin egen måltid.